Visual Fault Locator

Што е визуелен локатор на дефекти?

A visual fault locator, исто така познат како аласерски локатор на грешкиЕ тип, рачен и пренослив визуелен локатор на дефекти со оптички влакна.

И ова пенкало од типот VFL е специјално дизајнирано за теренски персонал кој има потреба од ефикасни и економични алатки за следење на влакна, рутирање на влакна и проверка на континуитет во мрежите со оптички влакна. Може да ја лоцира грешката на мртвата зона OTDR и да го идентификува влакното од едниот до другиот крај. Локаторот на дефекти со оптички влакна има универзален конектор од 2,5 mm за 1,25 mm конектори, а исто така може да обезбеди FC (машки)-LC (женски) адаптери на барање, кои можат да работат во CW или пулсен режим со постојана излезна моќност. Автоматски потсетува кога батеријата е празна, батеријата има долг век на батеријата (до 60 часа), дизајнот на ласерската глава против паѓање и отпорност на прашина, а дизајнот за заземјување на ласерската обвивка може да спречи оштетување на ESD. Лесен е и силен и лесен за употреба.

Работен директор

VFL го пополнува јадрото на оптичкото влакно со светлина од ласерот. Светлината од ласерот излегува од влакното во форма на точки на прекин или големи свиоци. Светлината што излегува од влакното обично ја осветлува тампон зоната околу влакното. Макро свиоци не се секогаш видливи преку премази, но обично се видливи преку тампон. кабел со оптички влакна.

Application:

Maintenance in telecom, CATV

Test Lab of optical fibers

Рутирање на влакна и проверка на континуитет во оптичките мрежи

Other fiber optic measurements

Совети за одржување

1: Исчистете ги двата краја на ВФЛ по 50 натпревари. Ако перформансите паднат, исчистете го што е можно поскоро.

2: Исчистете ја крајната страна на приклучокот за ST конекторот со крпа без влакна (FWP-C) натопена во алкохол (изопропанол со степен на реагенс, минимална концентрација од 90%).

3: Исчистете го отворениот чаур со чиста памучна вата (FSWB-C) натопена во алкохол. Поставете ја поделената обвивка назад на прстенот со влакна и прицврстете го куќиштето цврсто на своето место.

4: Отшрафете го куќиштето и извадете ја раздвоената чаура за да го исчистите излезниот крај на FVFL. Внимавајте да не изгубите мали дихтунзи околу заптивката за заптивање.

Precautions for use

Внимателно ракувајте со VFL. Кога складирате, за да го продолжите времето на складирање на батеријата, отстранете ја батеријата. Не гледајте директно во патеката на ласерскиот зрак. Не гледајте директно на крајот на влакното што може да биде поврзано со кој било локатор на дефекти со оптички влакна или кој било друг ласер. Не го вклучувајте визуелниот локатор за дефекти во активен уред или микроскоп. Осигурете се дека терминалот спроти визуелниот локатор на дефекти не е поврзан со кој било електронски уред или активиран уред за време на процесот на завршување.


Post time: 2021-01-15

Testimonials

Lomoveishiy – Finland

I needed those to connect my PC on the third floor to have internet access in that room, and ISP installed their modem on the first floor only. After dropping fiber patch cables, plugged in all cables into these media converters at both sides, and link came up instantly. Was much easier than I thought!

Raymond – USA

Great experience – units worked straight out of the box – just needed plug in cables and we were done. I also like the possibility to enable jumbo frames, while we do not have a need for this feature at the current moment it’s great to have this option.

Recent Blog

View More+

Leave Your Message